Loimaan Kuunnelmapäivät 2015

Lausujat lavalla Loimaan Kuunnelmapäivillä 10.10.2015. – Foto Ulla Kaskiluoto.

Merikerttu Mutala esiintyi ja juonsi Kuunnelmapäivillä 2015. – Foto Ulla Kaskiluoto.

Näyttelijät esittivät livenä kuunnelmia Loimaan Teatterilla. Kuva Maija Paloposki.

Kuunnelmapäivän äänestyksen tulos

Loimaan Kuunnelmapäivillä 10.10.2015 suoritettiin äänestys esitettyjen livekuunnelmien kesken. Tavoitteena oli löytää eniten yleisön kiinnostusta herättänyt kuunnelma sen mahdollista toteuttamista varten.

Livekuunnelmat saivat seuraavasti ääniä:

27 ääntä Meidän maa, kirj. Kari Helin, ohj. Sari Äikää-Torkkeli
8 ääntä Ei herran pieksut, kirj. Kerkko Vihava, ohj. Laura Kilpiö
7 ääntä Mylly, kirj. ja ohj. Pirkko Hyvönen

Äänestäneiden kesken arvottiin kuunnelmapalkinto ja sen voitti Marja Oksanen Loimaalta.

Paikallisuutta, jännitystä ja kummituksiakin – – –
Loimaan Kuunnelmapäivä järjestetään jo 7. kerran

Suomalaisen kirjallisuuden päivänä, lauantaina 10.10.2015 järjestettävässä Loimaan Kuunnelmapäivässä korostetaan erityisesti paikallisuutta eli loimaalaista kirjallisuutta. Paikallisuus tulee esille monella eri tasolla, niin Antero Vareliuksen 1800-luvun lopun teksteinä kuin tämän päivän runoina ja kuunnelmateksteinäkin.

Rovasti Antero Varelius oli merkittävä vaikuttaja seudullamme 30 vuotta ja yhdessä Elias Lönnrotin kanssa hän kehitti Suomen kirjakieltä. Hänen työstään Kuunnelmapäivässä kertoo kotiseutuneuvos Raija Kouri. Vareliuksen runoja puolestaan tulkitsee Laura Kilpiö. Lausuntataiteilija Kaija Joensuu on valinnut esitettäväkseen uudempaa loimaalaista runoutta Iina Wahlströmin ja Kari Honkaniemen tuotannosta.

Tervetuliaissanat tilaisuudessa lausuu itseoikeutetusti kirjailija Pirkko Jaakola ja juontajana toimii Merikerttu Mutala.

Liveluennalla kohti uutta kuunnelmaa

Loimaan Kuunnelmapäivän keskiössä ovat tietenkin kuunnelmat. Tänä vuonna Kuunnelmapäivässä luetaan livenä kolme paikallisten sanaseppojen kynistä syntynyttä kuunnelmakäsikirjoitusta. Kuultavat tekstit ovat täynnä jännitystä ja kummituksiakin. Käsikirjoitukset ovat innolla kirjoitettuja ja tuttujen asioiden ympärille kehitettyjä jännittäviä tarinoita. Lukudraamojen ohjauksesta vastaavat Sari Äikää-Torkkeli, Laura Kilpiö ja Pirkko Hyvönen. Näyttelijöinä liveluennassa on tuttuja ääniä niin Krekilän myllyn kesäteatterin, Kertunmäen kesäteatterin kuin Loimaan teatterinkin näyttämöiltä.

Kuunnelmapäivän yleisö pääsee vaikuttamaan siihen, mikä käsikirjoituksista tullaan myöhemmin toteuttamaan ihka oikeaksi kuunnelmaksi. Äänestäjien kesken arvotaan kuunnelmapalkintoja. Kirjoittajat käsikirjoitusten takana paljastetaan vasta äänestyksen jälkeen.