Kuunnelmakäsikirjoituskilpailun voittajat 2009

1. PALKINTO
Saija Nissinen, Kuopio – Paul Austerin näköinen mies

Voittajakuunnelma on äkkisyvä arkidraama isän kuolemasta ja aikuisorvon selviytymisstrategiasta. Keskitetty kerronta ja sävykäs dialogi kannattelee teemaa ja tekee henkilöistä särmikkäitä, irrallisia ihmisiä – ja siis hyvin tunnistettavia aikalaisia. Voittajakuunnelman kirjoittaja on ottanut huomioon radion mahdollisuudet ja kirjoittanut kokonaisuuden, joka on tehty alusta loppuun tehty mielelle: se sopii työstettäväksi ja tukittavaksi monella tasolla.

1. KUNNIAMAININTA
Lari Vesander, Turku – Viimeinen erä

Taistelu, voitto ja periksiantamattomuus – siinä kuunnelman ainekset.Aika on ylivoimaisin vastustaja, ja sille on lopulta jokaisen annettava kaikkensa, voittajienkin. Luovuttaminen ei ole tahtolaji. Teksti on tarkkaa ja iskevää, ja sen keinot nousevat kuvatusta maailmasta: iskut, lyönnit ja väistöt ovat osa draaman keinovalikoimaa.

2. KUNNIAMAININTA
Juha Mäkinen, Jyväskylä – Suojelus

Tuoreet äidit ja isät ovat uusien tilanteiden edessä. Lapset tuovat tulevaisuuden, myös ei-toivotut, ja menneisyyden salaisuudet saattavat säädellä nykyisyyttä varsin arvaamattomalla tavalla. Ihmissuhteiden monimutkaisuutta ja yllätyksellisyyttä kuvatessaan Suojelus pelkistää nykyhetken toivoon: uuteen elämään.

Arkisto: Kuunnelmakäsikirjoituskilpailu 2009

Suomen Kuunnelmayhdistys ry julistaa vuoden 2009 kuunnelmakäsikirjoituskilpailun avoimeksi. Kolmatta kertaa käytävän kilpailun tuomareiksi ovat lupautuneet kirjailija Mari Mörö ja ohjaaja-näyttelijä Juha Kandolin. Esiraati valitsee kilpailuun osallistuvista kuunnelmista 10 finalistia, joiden joukosta nimeävät Mörö ja Kandolin voittajat. Kilpailussa jaetaan ensimmäinen palkinto sekä kaksi kunniamainintaa, pääpalkinto on 700 euroa. Pääpalkinnon on lahjoittanut Nordea Loimaan seutu. Kuunnelmakilpailun voittaja julistetaan Loimaan kuunnelmapäivillä syksyllä 2009. Kilpailu on kaikille avoin ja sen aihe on vapaa. Kuunnelman käsikirjoitus voi olla joko perinteinen tai interaktiivinen, vaihtoehtoisia juonihaaroja käyttävä. Kirjoitusaikaa kilpailuun osallistuvilla on kuluvan vuoden maaliskuun loppuun (31.3.2009 postileima hyväksytään).

Loimaan kuunnelmapäivien kuunnelmakäsikirjoituskilpailu järjestetään nyt siis kolmatta kertaa. Viimeksi kilpailu järjestettiin vuonna 2006 ja sen voitti Päivi Nummela Loimaalta, toiseksi tuli Päivi Lukkarila Tampereelta. Kunniamaininta myönnettiin Simo Pajuselle Tampereelta ja Maire Soiluvalle Loimaalta. Kilpailutöitä on aina saapunut runsaasti: vuonna 2004 käsikirjoituksia tuli 106 kpl ja kaksi vuotta myöhemmin 94 kpl.

Suomen kuunnelmayhdistys ry perustettiin Loimaalla vuonna 2005. Yhdistys on käynnistänyt Loimaan seudulla kuunnelmaklubitoiminnan menestyksekkäästi ja tulee järjestämään Loimaan kuunnelmapäivät kolmannen kerran syksyllä 2009 Loimaalla. Edelliset Loimaan kuunnelmapäivät järjestettiin Turussa 3.10.2008 Varsinais-Suomen Liiton kutsusta. Suomen kuunnelmayhdistys toteuttaa Loimaan kuunnelmapäiviä ja kuunnelmaklubeja yhteistyössä Yleisradion kanssa.

Kilpailun säännöt

Lisätietoja saa Suomen kuunnelmayhdistys ry:n puheenjohtajalta, Ulla Kaskiluodolta p. 040 5156 225.