Kansallisaarre: Seitsemän veljestä

”Meidän on uudesta luotava maa”

Yleisradion dokumenttisarjassa Kansallisaarre kolme alansa ammattilaista tekee nykypäivän version yhdestä rakkaasta kansallisaarteestamme. Kuusiosaisessa sarjassa uudistetaan muun muassa Maamme-laulu, Kolin kansallismaisema, Suomen leijona ja Kekkonen. Ohjelman juju on seurata sitä, millaiseksi kaikille tutut kansallisaarteemme nykytaiteilijoiden käsissä muuttuvat.

Useimmat alkuperäiset kansallisaarteemme syntyivät 1800-luvun lopulla. Suomi oli silloin karu ja takapajuinen maa, jolla ei ollut identiteettiä, ei itsenäisyyttä, ei kulttuuria. Vanhat alkuperäiset kansallisaarteemme eivät toki ole kehnoja, aika vain on muuttunut. Toisaalta ajassamme on paljon samaa: identiteettimme, valtiomme ja kulttuurimme ovat jälleen risteyskohdassa.

Myös kirjallinen kansallisaarteemme Seitsemän veljestä kaipaa päivitystä. Maailma on muuttunut sitten Aleksis Kiven päivien: suomalaiset eivät enää elä savupirteissä ja lapsiakin on perheessä keskimäärin 1.7. Seitsemää veljestä käsittelevässä Kansallisaarteen jaksossa ei päivitetä pelkästään tarinaa vaan myös väline: nykynuoret eivät välttämättä jaksa lukea monisatasivuista kirjaa yhdeltä istumalta, jotenka Seitsemästä veljeksestä tehdään kolmen (3) minuutin kuunnelma.

Suomalaisen kirjallisuuden peruskiveä ovat uudistamassa Juoppohullun päiväkirjoista tuttu tuusulalainen kirjailija Juha Vuorinen, elokuvaohjaaja Reetta Aalto sekä näyttelijä Reino Nordin.

Tehtävä on joltiseenkin haastava. Tule perjantaina 3.9. kuuntelemaan Eksyssuolle, kuinka nykytaiteilijat ovat onnistuneet yrityksessään modernisoida Seitsemän veljestä tähän päivään yhden näyttelijän näyttelemäksi pienoiskuunnelmaksi.

Yleisön matka Eksyssuolle sekä kuunnelman kuuntelu taltioidaan ja liitetään osaksi Kansallisaarre-ohjelmaa. Kamera käy myös Eksyssuon lapset -kuunnelman aikana.

Kansallisaarre: Seitsemän veljestä ohjelma esitetään TV 2:ssa vuoden 2010 lopulla. Sen juontaa Ismo Leikola. Ohjelman tekijät sekä juontaja Leikola esittelevät teoksen Eksyssuolla.